Alles over linnen

 Linnen

Algemene feitjes

  • Luchtige en natuurlijke stof.
  • Wordt gemaakt van de vezels van de vlasplant.
  • Duurzame stof en gaat lang mee.
  • De stof ventileert en isoleert goed.
  • De stof heeft antiallergische en antibacteriële eigenschappen.

De stof wassen

Linnen is niet alleen heel aangenaam in het dragen, maar het is ook heel praktisch in onderhoud.

Vul de wasmachinetrommel voor niet meer dan de helft. Zo kreukt de was veel minder. Was linnen op een fijnwasprogramma. Anders verliest het linnen teveel vocht, dat nodig is voor het kreukvrij drogen en strijken. Gebruik geen bleekmiddel of bleekadditieven bij het wassen (zelfs niet voor witte was). Chemicaliën zijn vergif voor deze natuurlijke vezel. Was de stof altijd warm. Temperaturen tot 95 graden verdraagt ongeverfd 100% linnen probleemloos.

LET OP: Ga altijd uit van het waslabel!!

De stof drogen

Linnen hoort niet thuis in de wasdroger. Hete lucht kan de kleding laten krimpen. Het beste is kiezen voor drogen in de buitenlucht, maar vermijd direct zonlicht; linnenvezels kunnen namelijk verbleken.

Berg de stof pas op als het helemaal gedroogd is!

  Verschil tussen katoen en linnen

Door de opkomst van katoen zijn mensen dus minder linnen gaan dragen. Katoen was een goedkoper alternatief, en de eigenschappen van de stof zijn vergelijkbaar. Toch zijn de stoffen zeker niet hetzelfde.

Maar wat zijn nu precies de verschillen? En hoe komt het dat linnen zo goed als dezelfde eigenschappen heeft als katoen? Dat zit zo: linnen en katoen zijn allebei van natuurlijke oorsprong. Ofwel, linnen en katoen zijn beide gemaakt van plantenvezels. Hierdoor hebben ze beide de eigenschappen en voordelen van een natuurlijke stof. Ook zijn ze allebei goed vocht opnemend en makkelijk te onderhouden.

Het grote verschil zit in de plant waar linnen en katoen van worden gemaakt. Katoen wordt gemaakt van de katoenplant en linnen wordt gemaakt van de vlasplant. Daarnaast is het productieproces van linnen duurzamer. Dat komt doordat de vlasplant een stuk minder water nodig heeft om goed te groeien.