Alles over lyocell/tencel
Lyocell/Tencel:
Algemene feitjes
- Goed ademende stof.
- Natuurlijke stof gemaakt van houtpulp.
- Duurdere vezel om te produceren. De aankoop kan ook iets duurder liggen.
- Vanwege de ademende stof van het materiaal, zal je er niet snel in zweten.
- Mocht je wel zweten, weet dan dat lyocell/tencel beter zweet opneemt dan bijvoorbeeld katoen.
De stof wassen (handwas)
Handwassen heeft bij deze stof altijd de voorkeur. Om met de hand te wassen voeg je 2 dopjes of een scheutje fijn wasmiddel toe aan een wasbak gevuld met koud water. Dompel het kledingstuk hier in onder en beweeg het materiaal om de zeep goed te verdelen, laat het vervolgens even inweken voor een periode van ongeveer 30 minuten. Na deze 30 minuten het kledingstuk met ruim water afspoelen om alle zeepresten te verwijderen. Het materiaal niet wringen, probeer liever het overmatige water uit het kledingstuk te persen.
De stof wassen (wasmachine)
Gebruik voor dit materiaal bij voorkeur een wasnetje om het kledingstuk te beschermen in de wasmachine. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en doe het in de waszak of wasnetje. Kies als programma voor fijne was, en zet de temperatuur en centrifugeersnelheid zo laag mogelijk. Voeg vervolgens een fijn wasmiddel toe aan de hand van de hoeveelheid was in de wasmachine. Een klein beetje als alleen het kledingstuk gewassen wordt met dit materiaal.
De stof drogen
Het materiaal is aardig resistent tegen kreukels. Het zal niet snel kreukelen mits de kleding na het wasprogramma direct de wasdroger in gaat, of netjes aan een hanger wordt opgehangen om te drogen in de lucht. Als de kleding te lang op een hoop blijft liggen of niet glad kan worden neergelegd loop je alsnog kans op kreukels, dus houdt het in de gaten en laat het op tijd drogen.
Drogen in de droger is dus geen bezwaar en kan op een gemiddelde warmte gedaan worden. Heeft de droger maar 2 warmte standen, kies dan voor de lagere stand.
De stof strijken
Als er toch een paar kreukels te zien zijn op zichtbare plaatsen, gebruik dan een kledingstomer om deze zo mooi en veilig mogelijk te behandelen. Het stomen is ook mogelijk met een stoomstrijkijzer. Probeer bij het gebruik van een stoomstrijkijzer boven de kleding te blijven tijdens het stomen (dus niet direct op de kleding drukken). Indien stomen geen optie is mag het materiaal op een gemiddelde instelling (warm maar niet te heet) gestreken worden.