Wat als de stof pilt?

Pillen

Wat is het pillen van kleding?

Het zijn kleine, pluizige bolletjes die van het kledingstuk zelf afkomstig zijn. Er steken kleine vezeleindjes uit van de stof, die gaan propjes vormen en blijven vastzitten aan de kleding. Hoe snel iets gaat pillen, ligt niet aan de kwaliteit, maar van welke stof jouw item is gemaakt. Wol is bijvoorbeeld gevoeliger voor het pillen dan andere stoffen.

Pillen voorkomen

Kleding gaat vooral pillen door het dragen en wassen ervan. Tijdens het dragen kan de stof tegen elkaar, of tegen iets anders aan schuren. Denk bijvoorbeeld aan een tasje of jasje. Dit is helaas niet te voorkomen. Het kan ook zo zijn dat het item in de was heeft gezeten met een kledingstuk welk een rits heeft etc. Je kan dus wel zorgen dat je je item niet snel wast met ander kledingstuk, welk een scherp deel heeft. Als extra bescherming kun je wel je item in een waszak doen.

Om zichtbare pillen te voorkomen, kan je de kleding binnenstebuiten wassen. Zo komen de pillen aan de binnenkant en zijn ze dus niet zichtbaar.

Pillen van kleding verwijderen

Hieronder een aantal tips om pillen van de kleding te verwijderen. Wij kunnen hier namelijk geen garantie voor geven, maar helpen jullie graag op weg :)

  • Pluizentondeuze
  • Scheermesje
  • Anti-pluis wasmiddel
  • Een dierenharen handschoen
  • Kledingroller