Alles over polyester

Polyester:

 Algemene feitjes

  • Kunstmatige vezel.
  • Wordt gemaakt van twee grondstoffen, aardolie en aardgas.
  • Kreukt en slijt niet snel.
  • De kleur blijft mooi van de stof.
  • Het is een ademende stof en voelt licht aan.

De stof wassen

Je kunt polyester gewoon in de wasmachine wassen op maximaal 40 graden. Je kunt het best het synthetische of fijne wasprogramma gebruiken. Wanneer je een jas wast, is het een goed idee deze binnenstebuiten in de wasmachine te doen.

De stof drogen

De stof kan over het algemeen ook in de droger, maar alleen op een lage temperatuur. Misschien ontstaan er een paar kreuken. Die kun je wegstrijken met een strijkijzer. Let er wel op dat je het strijkijzer niet op een te hoge temperatuur zet. Anders zou je de jas kunnen beschadigen.

Verschil tussen polyester en polyamide

Veel mensen verwarren polyester met polyamide. Dat komt waarschijnlijk doordat ze beiden van aardolie zijn gemaakt en ook nog eens sterk op elkaar lijken. Zo nemen ze beiden in de basis geen vocht op, maar sturen ze het naar buiten. Beide stoffen zijn ook duurzaam, sterk, vormvast, kreukvrij en flexibel.

Waar zit dan het verschil? Polyester is van andere polymeren dan polyamide. Zo is polyamide bijvoorbeeld heel duurzaam, terwijl polyester dat veel minder is. Daardoor is polyamide vaak ook duurder. Daarnaast is polyamide gevoeliger voor warmte dan polyester. Dat houdt dan weer in dat je polyester rustig op een iets hogere temperatuur kunt wassen.