Informatie stoffen

Pillen

Wat is het pillen van kleding?

Het zijn kleine, pluizige bolletjes die van het kledingstuk zelf afkomstig zijn. Er steken kleine vezeleindjes uit van de stof, die gaan propjes vormen en blijven vastzitten aan de kleding. Hoe snel iets gaat pillen, ligt niet aan de kwaliteit, maar van welke stof jouw item is gemaakt. Wol is bijvoorbeeld gevoeliger voor het pillen dan andere stoffen.

Pillen voorkomen

Kleding gaat vooral pillen door het dragen en wassen ervan. Tijdens het dragen kan de stof tegen elkaar, of tegen iets anders aan schuren. Denk bijvoorbeeld aan een tasje of jasje. Dit is helaas niet te voorkomen. Het kan ook zo zijn dat het item in de was heeft gezeten met een kledingstuk welk een rits heeft etc. Je kan dus wel zorgen dat je je item niet snel wast met ander kledingstuk, welk een scherp deel heeft. Als extra bescherming kun je wel je item in een waszak doen.

Om zichtbare pillen te voorkomen, kan je de kleding binnenstebuiten wassen. Zo komen de pillen aan de binnenkant en zijn ze dus niet zichtbaar.

Pillen van kleding verwijderen

Hieronder een aantal tips om pillen van de kleding te verwijderen. Wij kunnen hier namelijk geen garantie voor geven, maar helpen jullie graag op weg :)

  • Pluizentondeuze
  • Scheermesje
  • Anti-pluis wasmiddel
  • Een dierenharen handschoen
  • Kledingroller

Viscose

Algemene feitjes

  • Natuurlijk materiaal, komt voort uit houtpulp (cellulose).
  • Neemt goed vocht op en is antistatisch.
  • Super zachte stof en fijn ademend.

De stof wassen (handwas)

Viscose kan met de hand gewassen worden, hiervoor geldt een maximale tempratuur van 40 graden. Doordat viscose wat kwetsbaarder wordt wanneer het nat is moet je oppassen met hard wrijven of borstelen.

De stof wassen (wasmachine)

Bij de machine was moet je viscose niet warmer als 40 graden wassen, anders gaat de stof krimpen en slijt de stof ook sneller. Het beste is om de viscose producten op een wol of zijdewas programma te wassen met een neutraal of wol wasmiddel. Let ook op met de andere kleding die je mee wast, aangezien het niet slim is om viscose met bijvoorbeeld ritsen te wassen, hierdoor kan de stof beschadigen.

Volg sowieso altijd het waslabel!

De stof strijken

Viscose kan gewoon gestreken worden, zo krijg je geen kreukels in de stof. Het beste kun je dit doen wanneer de stof nog een beetje vochtig is. Wanneer je niet wilt dat de stof gaat glimmen moet je viscose aan de binnenkant strijken.

Als viscose is gekrompen in de was, kan je deze strijken om het item weer langer te maken. Het is dan wel handig om het item dan binnenstebuiten te doen.

Let er wel op dat je het strijkijzer niet op zijn aller heetst zet, dat is niet goed voor de stof.

Vlekken verwijderen van de stof

Vlekken in viscose kunnen het beste verwijderd worden met een vloeibaar wasmiddel. Doe wat wasmiddel rechtstreeks op de vlek en was de kleding uit in de wasmachine of met de hand.

Polyester:

 Algemene feitjes

  • Kunstmatige vezel.
  • Wordt gemaakt van twee grondstoffen, aardolie en aardgas.
  • Kreukt en slijt niet snel.
  • De kleur blijft mooi van de stof.
  • Het is een ademende stof en voelt licht aan.

De stof wassen

Je kunt polyester gewoon in de wasmachine wassen op maximaal 40 graden. Je kunt het best het synthetische of fijne wasprogramma gebruiken. Wanneer je een jas wast, is het een goed idee deze binnenstebuiten in de wasmachine te doen.

De stof drogen

De stof kan over het algemeen ook in de droger, maar alleen op een lage temperatuur. Misschien ontstaan er een paar kreuken. Die kun je wegstrijken met een strijkijzer. Let er wel op dat je het strijkijzer niet op een te hoge temperatuur zet. Anders zou je de jas kunnen beschadigen.

Verschil tussen polyester en polyamide

Veel mensen verwarren polyester met polyamide. Dat komt waarschijnlijk doordat ze beiden van aardolie zijn gemaakt en ook nog eens sterk op elkaar lijken. Zo nemen ze beiden in de basis geen vocht op, maar sturen ze het naar buiten. Beide stoffen zijn ook duurzaam, sterk, vormvast, kreukvrij en flexibel.

Waar zit dan het verschil? Polyester is van andere polymeren dan polyamide. Zo is polyamide bijvoorbeeld heel duurzaam, terwijl polyester dat veel minder is. Daardoor is polyamide vaak ook duurder. Daarnaast is polyamide gevoeliger voor warmte dan polyester. Dat houdt dan weer in dat je polyester rustig op een iets hogere temperatuur kunt wassen.

Linnen

Algemene feitjes

  • Luchtige en natuurlijke stof.
  • Wordt gemaakt van de vezels van de vlasplant.
  • Duurzame stof en gaat lang mee.
  • De stof ventileert en isoleert goed.
  • De stof heeft antiallergische en antibacteriële eigenschappen.

De stof wassen

Linnen is niet alleen heel aangenaam in het dragen, maar het is ook heel praktisch in onderhoud.

Vul de wasmachinetrommel voor niet meer dan de helft. Zo kreukt de was veel minder. Was linnen op een fijnwasprogramma. Anders verliest het linnen teveel vocht, dat nodig is voor het kreukvrij drogen en strijken. Gebruik geen bleekmiddel of bleekadditieven bij het wassen (zelfs niet voor witte was). Chemicaliën zijn vergif voor deze natuurlijke vezel. Was de stof altijd warm. Temperaturen tot 95 graden verdraagt ongeverfd 100% linnen probleemloos.

LET OP: Ga altijd uit van het waslabel!!

De stof drogen

Linnen hoort niet thuis in de wasdroger. Hete lucht kan de kleding laten krimpen. Het beste is kiezen voor drogen in de buitenlucht, maar vermijd direct zonlicht; linnenvezels kunnen namelijk verbleken.

Berg de stof pas op als het helemaal gedroogd is!

  Verschil tussen katoen en linnen

Door de opkomst van katoen zijn mensen dus minder linnen gaan dragen. Katoen was een goedkoper alternatief, en de eigenschappen van de stof zijn vergelijkbaar. Toch zijn de stoffen zeker niet hetzelfde.

Maar wat zijn nu precies de verschillen? En hoe komt het dat linnen zo goed als dezelfde eigenschappen heeft als katoen? Dat zit zo: linnen en katoen zijn allebei van natuurlijke oorsprong. Ofwel, linnen en katoen zijn beide gemaakt van plantenvezels. Hierdoor hebben ze beide de eigenschappen en voordelen van een natuurlijke stof. Ook zijn ze allebei goed vocht opnemend en makkelijk te onderhouden.

Het grote verschil zit in de plant waar linnen en katoen van worden gemaakt. Katoen wordt gemaakt van de katoenplant en linnen wordt gemaakt van de vlasplant. Daarnaast is het productieproces van linnen duurzamer. Dat komt doordat de vlasplant een stuk minder water nodig heeft om goed te groeien.

Katoen

Algemene feitjes

  • Natuurlijk product, wat van de katoenplant komt.
  • Slijt niet snel.
  • Voelt natuurlijk aan op je lichaam.
  • Is vocht absorberend en luchtdoorlatend.
  • Is gemakkelijk te reinigen.
  • Redelijk stroef, maar sterk materiaal.
  • Neemt veel vocht op.
  • Kan gemakkelijk worden geverfd.
  • Is een zeer stevige stof door de innerlijke structuur van katoen.
  • Is kreukgevoelig.

De stof wassen en drogen

Katoen is een makkelijk te onderhouden materiaal. Het kan namelijk gewoon in de wasmachine en in de droger.

Maar let op dat het niet krimpt! Het krimpen wordt veroorzaakt doordat de vezels tijdens de productie strak worden geweven. Als je hier vervolgens water aan toevoegt, versoepelen de vezels iets, waardoor de katoenen stof krimpt.

Bij hogere temperaturen is de kans nog groter dat de stof krimpt, daarom is het verstandig om het de eerste keer op lage temperatuur te wassen en niet direct in de droger te doen.

Daarnaast is het verstandig om bij nieuwe ontwerpen het katoen eerst een keer uit te wassen, zodat de stof al gekrompen is en je daarna niet voor verassingen komt te staan.

Lyocell/Tencel:

Algemene feitjes

  • Goed ademende stof.
  • Natuurlijke stof gemaakt van houtpulp.
  • Duurdere vezel om te produceren. De aankoop kan ook iets duurder liggen.
  • Vanwege de ademende stof van het materiaal, zal je er niet snel in zweten.
  • Mocht je wel zweten, weet dan dat lyocell/tencel beter zweet opneemt dan bijvoorbeeld katoen.

De stof wassen (handwas)

Handwassen heeft bij deze stof altijd de voorkeur. Om met de hand te wassen voeg je 2 dopjes of een scheutje fijn wasmiddel toe aan een wasbak gevuld met koud water. Dompel het kledingstuk hier in onder en beweeg het materiaal om de zeep goed te verdelen, laat het vervolgens even inweken voor een periode van ongeveer 30 minuten. Na deze 30 minuten het kledingstuk met ruim water afspoelen om alle zeepresten te verwijderen. Het materiaal niet wringen, probeer liever het overmatige water uit het kledingstuk te persen.

De stof wassen (wasmachine)

Gebruik voor dit materiaal bij voorkeur een wasnetje om het kledingstuk te beschermen in de wasmachine. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en doe het in de waszak of wasnetje. Kies als programma voor fijne was, en zet de temperatuur en centrifugeersnelheid zo laag mogelijk. Voeg vervolgens een fijn wasmiddel toe aan de hand van de hoeveelheid was in de wasmachine. Een klein beetje als alleen het kledingstuk gewassen wordt met dit materiaal.

De stof drogen

Het materiaal is aardig resistent tegen kreukels. Het zal niet snel kreukelen mits de kleding na het wasprogramma direct de wasdroger in gaat, of netjes aan een hanger wordt opgehangen om te drogen in de lucht. Als de kleding te lang op een hoop blijft liggen of niet glad kan worden neergelegd loop je alsnog kans op kreukels, dus houdt het in de gaten en laat het op tijd drogen.

Drogen in de droger is dus geen bezwaar en kan op een gemiddelde warmte gedaan worden. Heeft de droger maar 2 warmte standen, kies dan voor de lagere stand.

De stof strijken

Als er toch een paar kreukels te zien zijn op zichtbare plaatsen, gebruik dan een kledingstomer om deze zo mooi en veilig mogelijk te behandelen. Het stomen is ook mogelijk met een stoomstrijkijzer. Probeer bij het gebruik van een stoomstrijkijzer boven de kleding te blijven tijdens het stomen (dus niet direct op de kleding drukken). Indien stomen geen optie is mag het materiaal op een gemiddelde instelling (warm maar niet te heet) gestreken worden.

Elastaan

Algemene feitjes

  • Ook wel spandex genoemd.
  • Grote elastische rekbaarheid.
  • Behoudt de originele vorm.
  • Sterk en duurzaam.
  • Licht van gewicht.

De stof wassen en strijken

Elastaan is een zeer elastische stof die ondanks zijn rekbaarheid toch zijn vorm behoudt. Elastaan wordt dan ook veelal gebruikt voor rekbare maar stevige kledingstukken zoals corrigerend ondergoed, badpakken of (steun)sokken. Ook elastaan was je op 30 graden. Deze stof mag niet in de droger.

Verschil elastaan en katoen

Katoen is een stof gemaakt van natuurlijke vezels. Elastaan is een synthetische stof: het werd door de mens gemaakt, en komt niet in de natuur voor. Katoen is niet elastisch; kleding van 100% katoen haalt zijn pasvorm uitsluitend uit de snit. Dit geldt voor de meeste natuurlijke vezels. Synthetische vezels zoals elastaan zijn zeer elastisch. Door de twee te combineren ontstaat een prettige stof die erg rekbaar is. Elastaan wordt altijd gecombineerd met andere (natuurlijke) materialen, zoals katoen, wol, zijde en linnen.

Zijde

Algemene feitjes

  • De stof wordt gemaakt van cocons.
  • Kan tot 1/5 van de lengte rekken.
  • De stof past aan aan jouw lichaamstemperatuur.
  • De stof heeft een samenstelling uit eiwitvezels.

  De stof wassen

 Controleer, voordat je zijde in de wasmachine wast, altijd het was etiket. Als het label aangeeft dat het alleen geschikt is voor de stomerij, dien je het zeker niet in de wasmachine te wassen. Kies altijd voor een koud – het liefst een handwas – programma met een maximale temperatuur van 30 graden. Een hogere temperatuur kan het kledingstuk beschadigen.

Plaats het zijde kledingstuk in een kussenhoes of waszak zodat het materiaal niet te hard heen en weer wordt geschud.

Het beste wasmiddel voor zijde is een milde variant zonder alkaliën. Gebruik bovendien niet te veel wasmiddel – raadpleeg hiervoor de instructies op de verpakking.

De stof drogen

Gooi zijde nooit in de droger, maar leg het neer om het vervolgens aan de lucht te laten opdrogen.

Wol

Algemene feitjes

  • Elastisch.
  • Vocht afstotend.
  • Natuurproduct.
  • Bestaat uit dunne, zachte haren van dieren.

De stof wassen

Kies je ervoor te wassen in de wasmachine lees dan eerst de wasvoorschriften in het etiket. Beschikt je wasmachine niet over een wolwasprogramma kies dan een programma waarbij de temperatuur niet meer dan 20 graden - 30 graden bedraagt en waarbij het toerental voor het centrifugeren op de laagste stand staat.

Gebruik voor het wassen van wol een fijnwasmiddel en steeds een kleine hoeveelheid. Gebruik geen wasverzachter of synthetisch wasmiddel en laat het kledingstuk niet weken.

De stof drogen

Wanneer je wol wil gaan drogen weet dan dat een droogkast hier niet geschikt voor is. Het drogen van wol doe je door het kledingstuk plat te leggen en bij voorkeur op een handdoek. Wanneer je wol gaat ophangen tijdens het drogen kan het gaan vervormen door het gewicht van het water dat in de stof zit.